2013. szeptember 28., szombat

Szögletes fánk



Szögletes fánk

Hozzávalók:

2 dl tej,
2 pohár kefir (300 g),
40 g élesztő (friss),
2 1/2 ek cukor,
45 dk liszt,
1/2 tk szódabikarbóna,
csipet só,
kb 1 1/2 l olaj a sütéshez,
sok porcukor,

Elkészítés:

Kis lábosban forrásig melegítem a tejet, lehúzom a tűzről és hozzákeverem a kefirt.
Nagy tálba teszem, belemorzsolom az élesztőt, beleteszem a cukrot és hagyom 5 percig pihenni.
Amikor az élesztő elkezd egy kicsit felfutni, hozzáadom a lisztet, sót, szódabikarbónát és fakanállal alaposan összekeverem, amíg összeáll labdává - nagyon ragacsos marad!
Letakarom és meleg helyen 1 órán át kelesztem. Amikor legalább duplájára megkelt sok liszttel megszórt munkalapra borítom, a tetejét is a szokásosnál vastagabban megszórom liszttel és lenyomkodom a tésztát.
Labdát formázok belőle és 2-2,5 cm vastagságúra nyújtom.
Kicsit hagyom pihenni, majd egy éles késsel 3x4 cm-es téglalapokra vágom. kb 50 db lesz belőle.
Egy nagy lábosban felforrósítom az olajat és közepes lángon kisütöm a fánkokat.
Egyszerre 5-7 darabot, gyakran forgatva őket. Papírtörlőre szedem, ami megsült, melegen, sok porcukorral meghintve kínálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése