2013. július 2., kedd

Orosz Mákos szelet



Orosz mákos szelet 


Hozzávalók a mákos tésztához:




3 dl liszt
3 dl porcukor
2 tojás
1 citrom
15 dkg vaj
3 dl tej
3 dl darált mák
fél csomag sütőpor

Hozzávalók a piskótához:

6 tojás
2 kanál víz
8 kanál cukor
8 kanál liszt

A krém hozzávalói:

2 dl tej
1 tojás
3 evőkanál liszt
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom leve

Elkészítés:
A mákos réteg:
A porcukrot, a tojásokat és a citrom levét és az alapos tisztítás után lereszelt héját habosra kavarjuk a lágy vajjal. Hozzáadjuk a lisztet, a mákot és a sütőport, ezeket is belekeverjük.Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, majd elkészítjük a piskótaréteget.

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. Egy másik tálban habosra keverjük a tojások sárgáját a vízzel és a cukorral együtt. Apránként, vigyázva hogy ne törjük össze, beleforgatjuk a habot és hozzáadagoljuk a lisztet is. Alaposan összevegyítjük. A kész masszát ráöntjük a nyers mákos tésztára és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük a két rétegű piskótát.

A kész tésztát kiborítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.

A krém elkészítése:

A tejet a 3 evk liszttel és a tojással gőz felett, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A vajat a porcukorral, a citrom levével és a vaníliás cukorral habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojásos krémet és a kettőt összevegyítjük.
A kihűlt sütemény tetejére rákenjük a krémet, és csokireszelékkel díszítjük.

A recept a Vidék íze újság, Unokáinknak sütjük rovatából van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése