Töltött káposzta
12 db káposztalevél (savanyított)
2 db tojás
15 dkg rizs
20 dkg füstölt szalonna (húsos)
2 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
pirospaprika
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
majoránna, vegeta, köménymag, babérlevél, fokhagymapor
víz
A vöröshagymát apróra vágom, a szalonnát felkockázom.
Kiolvasztom a szalonnát, majd a pörcöt kiveszem, és félreteszem.
A zsíron üvegesre pirítom a hagymát.
A darált húst egy tálba teszem, hozzáadom a rizst, a kockázott
hagymát, a zúzott fokhagymát, egy kk borsot, 2 kk sót, kevés vegetát és egy
csapott evk paprikát. Hozzáadok 2 db egész tojást, majd alaposan összekeverem.
A tölteléket elosztom 12 felé.
A káposztaleveleket átnézem, ha vastag a torzsája, akkor
kivágom.
A tenyerembe teszek egy levelet úgy, hogy a torzsa nézzen
felfelé.
Középre helyezem a tölteléket, és először felülről, majd
alulról hajtom rá a káposztalevelet.
Az oldalán befelé benyomkodom a káposztalevelet és félreteszem
a betöltött leveleket.
A pirított hagymára fűszereket szórok (ízlés szerint:só,
bors, vegeta, pirospaprika, babérlevél, köménymag), megcsinálom a pörkölt
alapot, kevés vízzel felöntöm és rakok egy sor savanyú káposztát. beleszórom a
szalonnapörcöket, majd arra kerül a töltött levél, kevés füstölt hús (kolbász,
tarja, szalonnabőr) , majd betakarom a maradék savanyú káposztával.
Felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje és közepes lángon jó
2 órán keresztül főzöm.
Amikor a töltelék megpuhult, egy gyenge rántással berántom
és összeforralom.
Rántás: kevés zsírba 2-3 evk lisztet teszek, kicsit
megpirítom, mehet bele 1 evk pirospaprika, só, bors, fokhagymapor, felöntöm 3 dl hideg vízzel, elkeverem
és a káposztára öntöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése